1-Danışmanınız ile öncelikle kendisini tanıyınız konuşunuz yetkinliğini belirleyiniz çalışıp çalışamayacağınızı sizi ne kadar tatmin ettiğini belge ve tecrübesini değerlendiriniz.
2-Sisteminizi kuracak kişi şirketin ADI DEĞİL çalıştırdığı personellerdir.
3-Referansı sağlam, Tecrübeli Konusunda Uzman ve güçlü biri olmalıdır.(CV sini inceleyiniz)
4-AS 9100 Hizmeti alacak ise, Havacılık ve Savunma Sanayinde geçirdiği TECRÜBE’sine bakınız.
5-Bu vizyona ne kadar sahip olduğunu konu ile alakalı diğer başlıklar hakkında nekadar eğitim aldığına bakınız.
6-Danışmanın sistem kurmak için size verdiği süreye bakınız.
7-Şirket olarak Alacağınız Belge bazında gerekli ve zorunlu eğitimleride size verecek yetki ve donanıma sahip olup olmadığına bakınız.
8-Şirketinizde bir Eleman gibi Tüm kaliteye sahip olmalı SİZE ÖZEL BİR ÇEKET DİKMELİDİR.
9-Çalışacağınız, Hizmet vereceğiniz şirketlerin kalite sisteminden özel isteyeceği konulara sahip olup olmadığına bakınız.
10-Şirketinizin, Çalışan sayısına, Çalışma alanına, Yetki ve Yetkinliklerinizin ne anlama geldiğini bilip bilmediğine bakınız.
11-Bu alanda kendisinin sahip olduğu eğitimlerinin olup olmadığına bakınız.
12-Danışmanlık süreci içersinde hangi konuların işleneceğini hangi konular hakkında eğitim alınacağını, süreçlerin nasıl detaylandırılacağını dikkat ediniz.
13-Tüm bunların sonucunda ”UCUZ DİYE-MALİYETİ AZ DİYE-ÇOK KISA SÜREDE BELGE VERECEK DİYEREK” Danışman Aramayınız, Anlaşmayınız” Belgeler artık Değerli, kıymetli, Anlamlı, Gecerli ve Zorunlu Oldu. TEK KAYBEDEN SİZ OLURSUNUZ-KİMSEYE BİR ŞEY OLMAZ.
Niçin Alınmalıdır ?
ISO 9001 2015 Kalite Belgesi bir firma şirket veya organizasyon tarafından aşağıdaki nedenlerden dolayı alınır
Şirket Yönetimini, uluslararası kanıtlanmış bir standart olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standart şartlarına yükseltmek isteyen firmalar.
Düzenli sistemleri olan firmaların Müşterilerine veya diğer paydaşlarına sistemlerinin Uluslararası Kalite standartlarında olduğunu kanıtlamak isteyen firmalar.
Şirket Kalite Yönetim Sistemlerini performansını arttırmak veya iyileştirmek isteyen firmalar.
Müşterilerin veya Şirket Ortaklarının zorunlu kılması.
Tedarikçisi konumunda olduğu firmanın firmaların zorunlu tutması.
Yasal otorite olan Kamu kesiminin firmaları ihalelerde eşit düzeyde değerlendirebilmesi amacıyla zorunlu tutması Nedenleri sayılabilir
Ek SL
Ek SL, tüm ISO yönetim sistemleri standartları için yeni üst düzey yapıyı tanımlayan standarttır.
EK SL Nedir?
Ek SL, ISO yönetim sistemleri standartları için yeni yüksek seviyeli yapı sağlar- tarihi ISO Kılavuzunun yerini almış ve halihazırda uygulanmış taban yapısını genişletmektedir.
Aynı temel metin ve ortak terim ve tanımları tanıtmak için oluşturulmuştur. Bu irade:
Standartları düzene sokmak
Standardizasyonu teşvik etmek
Yönetim sistemlerinin entegrasyonunu kolaylaştırmak
PRATİK ÖRNEKLER
Ek SL yalnızca gelecekteki yönetim sistemleri standartlarını etkileyecektir- örneğin ISO 9001: 2008’den etkilenmeyecek, ancak yeni ISO 9001: 2015, Ek SL’nin yapısını, ana metnini ve tanımlarını izleyecektir.
TURKAK (TÜRK AKRESİTASYON KURUMU) Tarafından akredite edilmiş olan Yönetim Sistemleri Belgelendirmesi (ISO 9001:2015 14001:2015 ISO 27001, ISO 22000 v.b ) konularında akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen belgeler artık TURKAK web sayfasından yayınlanacak. 1 Nisan 2017 Tarihi itibari ile başvurusu alınan denetimi yapılan ve belgelendirilen her bir belgenin TURKAK tarafından verilecek olan bir kare kodu ve Sertifika numarası bulunmak zorundadır. Belgelendirme kuruluşlarının düzenlemiş olduğu ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi gibi belgeler TDBS (TURKAK BELGE DOĞRULAMA SİSTEMİ) Üzerinden yayınlanacaktır.
Denetim yapacak Belgelendirme şirketi sizi denetlemeye gelmeden önce TURKAK ’Kurumuna Haber verecek ve TURKAK’ da o tarihte ayrı bir denetçi göndererek Denetçiyi, Sistemi, Dokümantasyonları ve şirketi TEYİT EDECEKTİR. TURKAK tarafından verilecek olan bir kare kodu ve Sertifika numarası bulunmak zorundadır. Belgelendirme kuruluşlarının düzenlemiş olduğu ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi gibi belgeler TDBS (TURKAK BELGE DOĞRULAMA SİSTEMİ) Üzerinden yayınlanacaktır.
Aşağıda ki Linkten belgenizi doğrulayabilirsiniz.
Neden Alınmalıdır ?
Uluslararası boyutta çevreye verdiğimiz zararı minimize edebileceğimiz çevre standartları ulusal ve uluslararası kanun mevzuat ve yönetmelikler uygulamaya alınmıştır. ISO 14001 belgesinin alımının önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu standardı bizlere ulusal ve uluslararası mevzuatları uygulamada ön ayak olan ve yaptığı faaliyetlerde çevreyi etkileyen faktörleri minimize etmemizde yardımcı olan bir yönetim sistemi anlayışına sahip olmamızı sağlayacaktır.
Yaşamımızı sürdürebilmemiz adına gerekli olan temel ihtiyacımız şüphesiz ki gıdadır. En temel ihtiyacımız olan gıdayı güvenli tüketmek ise kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.
ISO 22000 Gıda zincirinde yer alan kuruluşların, gıdanın tüketim anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına almak için gerekli şartları kapsayan bir yönetim sistemi standardıdır.
Uluslararası Standart Örgütü tarafından 01 Eylül 2005 tarihinde yayınlanan ISO 22000:2005 standardı Gıda Güvenliği yönetim sistemi olarak yayınlanan ilk uluslararası standarttır.
ISO 22000 Standardının temel yaklaşımlarından en önemlisi HACCP tir. (Hazard Analysis and Critical Control Points – Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) Gıda zincirinde oluşması muhtemel tehlikelerin tespit edilerek önlenebilmesi, kabul edilebilir sınırlara indirilebilmesi, yada ortadan kaldırılabilmesi amacıyla kontrol uygulanılabilen bir noktadır.
Avrupa Veri Koruma Kurulu (European Data Protection Board) EDPB ’nin dahil olduğu bunun yanı sıra 25 ayrı kurum ve kuruluşun katıldığı geri bildirim ve önerilerle ISO 27701 standardı; ISO (SC 27) Bilgi güvenliği, siber güvenlik ve gizlilik koruması komitesi tarafından geliştirilmiştir.
ISO / IEC 27701:2019 standardı, ISO 27000 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri Standartları ailesinden olup, ISO/IEC JTC1/SC27 Bilgi güvenliği, siber güvenlik ve gizlilik koruması teknik komitesi tarafından hazırlanmış ve 6 Ağustos 2019’da yayınlanmıştır.
ISO 37001:2016, yolsuzluk karşıtı bir yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi, gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi için gereksinimleri belirtir ve rehberlik eder. Sistem bağımsız olabilir veya genel bir yönetim sistemine entegre edilebilir. ISO 37001:2016, kuruluşun faaliyetleriyle bağlantılı olarak aşağıdakileri ele almaktadır:
ISO 37001:2016 sadece yolsuzluk için geçerlidir. Bir organizasyona yolsuzluğun önlenmesi, tespit edilmesi ve bunlara tepki vermesine ve faaliyetlerine uygulanacak yolsuzluk karşıtı yasalara ve gönüllü taahhütlere uymasına yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir yönetim sistemi için şartları belirler ve rehberlik eder.
ISO 37001:2016, dolandırıcılık, kartel ve diğer anti-tröst / rekabet suçlarını, para aklamayı veya yolsuzluklarla ilgili diğer faaliyetleri özellikle ele almadığı halde, bir kuruluş bu tür faaliyetleri içerecek şekilde yönetim sisteminin kapsamını genişletmeyi seçebilir.
ISO 37001:2016 gereklilikleri jeneriktir ve etkinlik tipi, boyutu ve niteliği göz önüne alınmaksızın ve kamuda, özel veya kar amacı gütmeyen sektörlerde olmasına bakılmaksızın, tüm kuruluşlara (veya bir organizasyonun bölümlerine) uygulanabilir.
Kurumların etkin bir şekilde yönetmesi gereken süreçlerden bir tanesi de iş sürekliliğidir. İş sürekliliği; “bir organizasyonun ürün ve servislerini kesinti olayı sonrasında önceden tanımlanmış kabul edilebilir seviyede sürdürebilme kapasitesidir” şeklinde tanımlanır. Bir başka deyişle, büyük ya da küçük tüm işletmelerin işlerinin aksamasına neden olan kesintilere karşılık vermesini sağlayacak etkinliklerin tümüdür. Eğer beklenmedik iş kesintileri size göre değilse yapacağınız en iyi şey ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı’nı uygulamak olacaktır.
ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı, yaklaşık 160 ülke tarafından onaylanmış bir standart olup daha önce yayınlanan BS 25999 İş Sürekliliği Standardı’nın, ISO standardı olarak çıkarılan, gelişmiş bir uygulamasıdır.
ISO 22301 Standardı, kuruluşların iş sürekliliğini sağlamaları için gerekli planları oluşturmaları, uygulamaları, işletmeleri, izlemeleri, incelemeleri, sürdürmeleri, korumaları ve riskleri azaltmak için hazırlanmaları, yıkıcı olaylardan kurtarmak için belgelenmiş bir yönetim sistemini geliştirmek için gereksinimleri belirtir.
ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
Kalite Yönetim Sistemi (ISO) farklı alanlarda çalışma yapan firmaların uyması gereken kuralları çeşitli başlıklar altında standartlarda toplar. Sistemler, genel olarak ISO 9001 sistemi üzerine kurulu olsa da bazı yerlerde ayrıldığında farklı bir standart olarak karşımıza çıkabilmektedir. Tıbbi Cihazların Kalite Yönetim Sistemi için geliştirilen ISO 13485, tıbbi cihazlar için özel koşullar taşıyan kalite yönetim sistemidir. Tıbbi cihazlar alanında üretim yapan, satış yapan, hizmet ya da hammadde sağlayan, depo faaliyetleri gerçekleştieren, teknik servis ve bakım hizmeti sunan firmaların belirlenen kalite yönetim sistemi şartlarına uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Dünya genelinde uzun zamandan bu yana uygulanan bu şartlar, ülkemizde hizmet veren şirketlerde de uygulanmaktadır. Yani bir firma eğer tıbbi cihazlarla ilgili üretim, satış, hizmet ya da hammadde tedariği, depo hizmeti, teknik destek ve bakım onarım hizmetleri veriyorsa, ISO13485 şartlarını uygulamak durumundadır.
Etkili bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, en değerli varlığınız olan çalışanlarınızı korumanız konusunda size yardım edecek ve iş mükemmelliğine ulaşmanızı sağlayacaktır.
ISO 45001:2018 size şu faydaları sağlayacaktır;
• Proaktif risk önleme ve İS&G performansının sürekli iyileştirilmesi yoluyla organizasyonel dayanıklılığın artması
• Yasal ve düzenleyici uygunluğun güçlendirilmesi
• Güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çalışmaya olan bağlılığınızı göstererek sosyal sorumluluk bilincinizi kanıtlama
• Çalışanlarınız için daha iyi bir çalışma ortamı yaratmak ve iş kazalarını en aza indirmek
• Marka ve kurumsal itibarınızı korumak
SO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ve ilgili standartlar serisi, hazırlanışı itibarı ile tüm ülkelerde yürürlükte olan çevre yasaları ve uygulamaya yönelik yönetmelikler ile uyumlu bir yapıda olduğundan, uygulamalar genel olarak mevzuat şartlarının getirdiği yükümlülüklerin karşılanması ile paralellik gösterir ve uygulamaların bir sistem dahilinde gerçekleştirilmesi için zemin oluşturur. ISO 14000 standart serisi, birçok standart içermektedir. Bu standartlar içerisinde en önemlileri ve bilinenleri:
Sonuç olarak;
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
SA 8000, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı’ nı örnek alan, performans koşulları kadar prosedür ve sistem koşullarını da önemseyen, yönetim sistemi ile davranış kodunun bileşimi bir standarttır.
ISO 27001 belgesi, kuruluşların kendilerinin ve müşterilerinin gizli bilgilerini güvende tutmalarına ve yönetmelerine yardımcı olan bir iso belgesidir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, şirketlerin finansal verilerini, fikri mülkiyetlerini ve hassas müşteri bilgilerini korumalarına yardımcı olan uluslararası bir çerçevedir. ISO 27001 sayesinde şirketler risklerini tanımlayabilir, gizli bilgileri konusundaki riskleri yönetebilir veya azaltabilir. Ayrıca bu doğrultuda gerekli güvenlik önlemlerini yerine getirirler. Bu, yalnızca bugün değil, gelecek için de uyguladığınız yöntemleri sürekli olarak incelemenize ve hassaslaştırmanıza yardımcı olur. ISO 27001, işinizin saygınlığını ve şirket itibarınızı korur. Müşterilerinize ve tüm paydaşlarınıza güven vererek işinize değer katar.
Uluslararası Kalite Grubu Havacılık ve Uzay Sanayisi tarafından hazırlanan ve havacılık ve uzay sektörü için çeşitli parçalar ve bileşenlerin tasarım ve üretimini yapan bütün işletmelere uygulanabilen AS 9100 serisi standartlar ile ilgili iki standart dikkat çekmektedir. Bunlardan biri tamir ve bakım hizmetleri veren tedarikçi firmalara yönelik AS 9110 standardıdır. Diğer ise distribütörlere yönelik AS 9120 standardıdır.
AS9100 (BS EN 9100) havacılık endüstrisi için kalite ve risk yönetimi standardıdır. AS 9100 Standardını uygulamanın bazı faydaları ürün ve hizmet hataları riskinin azaltılması, ölümcül iş kazalarının ve risklerin azaltılması ve de ticari lisans sağlanması olarak sayılabilir.
Neden Alınmalıdır ?
Uluslararası Kalite Grubu Havacılık ve Uzay Sanayisi tarafından geliştirilmiş bir Kalite Yönetim Sistemi Standardı ‘dır. ISO 9001 üzerine temellendirilmiş olmakla beraber, Havacılık, Uzay ve Savunma endüstrilerine özgü Ekler Görevler Sorumluklar ve yorumlar içermektedir. Bu sektörde Tedarikçilerinde, Tedarikcinizinde, Müşterilerinde Özel istekleri olacağını ve bunları yapmakla uygulamakla ve göstermekle yükümlü olduğunuzu unutmayınız. Kendine özgü ve Seviyesi yüksek bir KALİTE SİSTEMİDİR.
– Entegre Sistem Kurma
– Şirketin Dışsal ve İçsel (Bağlamı anlamında) konuları nelerdir.
– Başlıkları ve Amaçları nelerdir.
– Stratejisi nedir, Uygulamaları nasıl olacaktır.
– Bunlara ulaşma planları varmıdır.
– KYS ‘nin amaçlanan sonucu nedir.
– Bu iç ve Dışsal meselesi nasıl izleniyor ve nasıl inceleniyor, sonuçları nelerdir.
– Bu iç ve Dışsal konuların ilgileri varmı var ise bunların gereksinmeleri nelerdir.
– Uluslararası başvuruyu nasıl yaparsınız.
– Ürün ve Hizmetler bunlardan hangilerinden etkileniyor.
– Üst yönetimin bağlılığı nasıl oluşuyor.
– Bunlar için kullanılan kaynaklar kullanım için uygun mu kim ve nasıl karar veriyor.
– Üretim Planlama Toplantı ve Üretimin safhaları
– Organizasyon yapısı uygunluğu ve (OEK) Organizasyon el kitabı
– Yönetime uygun belirlenen Organizasyon Şeması
– (FAI) İşlemleri
– Proses ve Süreçlerin belirlenmesi etkileşim şeması
– Proses (Sürec) Denetimleri
– Proses ve Süreçlerin Ölçülmesi Veri Analizinin Yapılması
– Proses ve süreçlerin Sahiplerinin belirlenmesi Süreç kartlarına uygun takibi
– Şirketinin için Yıllık Eğitim, İç denetim, Süreç, Konfigürasyon planlarının hazırlanması.
– ISG Eğitim planlarının takibi
– Dış Tedarikcilerin Denetim planlarının hazırlanması onayı
– İş planlama Adam Saat yönetim ve Takibi
– İç Tetkik (İç) Denetimleri
– 3.Taraf Tedarikci Denetimleri ve soru listesi Hazırlaması
– Tedarikçi yerleşkesi dışında yapılan işin kontrolü,
– Dökümantasyon Revizyon ve Yenileme takip listesi
– Kayıtların Kontrolu Takip ve Arşivlenmesi
– Müşteri mülkiyeti
– Dış dokümanlarının revizyon takibi tebellüğü ve müşteriye onaylatılması
– Misyon, Vizyon, Değerlerin gözden geçirilmesi
– Kalite, Emniyet ve Çevre Politikalarının belirlenmesi ve takibi
– YGG Toplantılarının Girdi ve çıktıların yapılması uygulanması ve takibi
– Sistemde kullanılan Etiketlerin belirlenmesi takibi ve uygulanması
– İç tetkik ve Süreç Denetim Soru Hazırlama
– Konfigürasyon Yönetimi,
– Değişiklikler uygulanması Kritik personellerin belirlenmesi
– Vekalet Sistemi ve Çalışma yöntemleri
– Müşteri Mülkiyeti ve gereklilikleri
– İç ve Dış İletişimin Kurulması ve gereklilikleri
– Tasarım, tasarım doğrulama ve test süreci,
– Müşteri dokümanlarının anlaşılması için ilgili personele eğitimlerin verilmesi.
– Güvenilirlik ve sürdürülebilirlik
– Tedarikçi onayı,
– Satın alınan ürünlerin doğrulanması,
– İhale ve Teklif verme Taleplerin Gözde geçirilmesi
– Transfer Edilen İşler
– Bilgi işlem ve Bilgi Güvenliği
– İdari İşler ve İnsan Kaynakları
– Personel sorumluluk Yetkinliği ve Değerlendirilmesi
– Mühür imza yetki cizelgesi
– Personel sorumlulukları ve Kritik Personeller
– Ürünün ömrü boyunca izlenebilirlik,
– Ürün dokümantasyonu,
– Work Order ’ların hazırlanması
– PO’ların anlaşılması ve gerekli işlemlerin takibi onayı
– İmalat süreç değişikliklerinin kontrolü,
– İmalat ekipman ve takımları ile CNC programlarının kontrolü,
– Özel prosesler,
– Dış Kaynaklı Prosesler
– İzlenebilirlik
– Proseslerin Ölçülmesi
– Hedeflerin belirlenmesi ve Politikaya uygunluğu
– Muayene ve test süreçleri,
– Kalibrasyon Doğrulama ve Yapılacak işlemler.
– Bakım planlarının uygulanması (her cihaz için) takip ve güncelliği
– Liderlik ve Lider Yönetimin amacı.
– Ortak alan kullanımı veya kullanılan programlar yetki matrixleri (ERP gibi)
– Risk bazlı düşünme ve uygulama sistemleri
– Risk belirleme, azaltma kabul seviyesine getirme ve Artık riskler
– Risk Yönetiminin Yapılması
– Tehlike Olayların Değerlendirilmesi
– Kazaya Kıl Payı (Ramak Kala Olayı) bildirimleri
– ESD’ li alanlar ve Kontrol Programları
– Öneri sistemi Kurma Takip Yönetim ve Değerlendirilmesi
– Yöntemler, kaynaklar ve kayıtlar,
– Proses ve süreçlerde Kaynakların belirlenmesi
– Personel Oryantasyon ve recurrent tazeleme eğitimleri planı ve takibi.
– Depo Stok Kontrol Çalışma ve Yöntemleri depo düzeni.
– Müşteriye uygun malzeme depolama ve yer belirlenmesi
– Hurda işlemleri (HEK) ayrılmış malzeme deposu evrak ve dokümantasyonun tutulması
– Satın alınan yada Müşterinin getirdiği malzemelerin ilk giriş kontrolleri
– Ara kontrollerin uygun yerde ve müşteri isteklerine uygun yapılması takibi
– Son kontrol ve ürün teslimatının yapılması.
– Taşıma Sevkiyat, Ambalajlama ve Paketleme yöntemleri
– Proje Hazırlama, Projelerin Yönetilmesi Takibi
– Talep Teklif ihale ve Sözleşmelerin Gözden geçirilmesi Değerlendirilmesi
– Müşteriden gelen İade ve uygunsuzluklarda yapılması gerekenler
– Hata ve Uygunsuzlukların Takibi yapılması gerek işlemler
– Acılan (DÖF) lere Bir daha tekrarlanmaması için KÖK NEDEN ANALİZİ
– Düzeltici önlemler,
– İç Denetim şartları,
– İç denetçilerin secimi yada sözleşme yapılarak hizmet alma
– İlk parça muayenesi (FAI),
– Uygun olmayan ürünün elden çıkarılması,
– Sisteme giren ilk ürünün (Hammaddenin) kontrolu ve Şartları
– Sürekli iyileştirme ve Gereklilikleri
KdedeC Danışmanlık olarak vizyonumuz; Savunma ve Havacılık alanının gereksinimi olan kalifiyeli teknik insan gücünün yetiştirilmesi için, uzun yılların birikimini hem Eğitim hemde Danışmanlık olarak şirketlere ulaştırmak bizlerden faydalanmalarını sağlayarak tercih edilen LİDER şirket olmak
TNV hereby certifies thatKemal Ciyrakhas successfully completed the 40 hoursAuditor / Lead Auditor Training Course which meets the training requirements of theExemplar Global and has
TS ISO 21001:2018 STANDART UYGUNLUK BELGESİ ÜRETİCİ FİRMA KEMAL ÇIYRAK
© 2021 • All Rights Reserved- Megafonn Creative